لکنت

لکنت زبان چیست؟

 -لکنت چیست؟

لکنت زبان

در طول زندگی خود حداقل یکبار با فرد دارای لکنت برخورد داشتید که گفتار فرد با تکرار اصوات،سیلاب ها،یا کلمات،کشیدن اوا ها و وقفه در کلام همراه بوده است.
لکنت زبان یکی از شایع ترین اختلالات گفتاری در کودکان و بزرگسالان است که می‌تواند تأثیرات مختلفی را بر روی گفتار و ارتباطات افراد داشته باشد.به زبان دبگر لکنت هرگونه آشفتگی در جریان گفتار میباشد که رسیدن به گفتار روانرا به یک معضل‌و رویا تبدیل میکند.در این مطلب به نقش مهم گفتاردرمانی در بهبود لکنت میپردازیم.

سن و شیوع لکنت :

تقریبا ۱ تا ۲ درصد جمعیت هر کشور را افراد دارای لکنت تشکیل میدهد و حدود ۵ درصد از کودکان ۲ تا ۵ ساله در طول زندگی خود این عارضه را تجربه میکنند.
همچنین این اختلال گفتاری در کودکان ۶تا ۷ ساله ای که همزمان با اغاز چالش های سازگاری اجتماعی و عاطفی همراه میشود بسیار شایع میباشد.
بسیاری از خانواده هایی که به کلینیک گفتاردرمانی نیاوا مراجعه میکنند ،در ابتدا ،اغلب فکر میکنند لکنت با افزایش سن خود به‌خود بهبود پیدا میکند و گفتاردرمانی تاثیری نخواهد گذاشت ،باید گفت درصد کمی از کودکان در پروسه بهبودی خودبه‌خودی قرار میگیرند و ۹۰ درصد کودکان و بزرگسالان باید با گفتاردرمانی و اموزش تکنیک های خاص به گفتار روان دست یابند.

انواع لکنت :

۱-لکنت رشدی:

لکنت رشدی شایع ترین نوع لکنت در کودکان ۲تا ۶ ساله میباشد.درواقع لکنت زبان زمانی اتفاق می افتد که مغز به سرعت در حال رشد است و کودک درحال یادگیری زبان و تجارب مختلف محیطی است پس در این مقطع سنی باید حساس تر و دقیق تر باشیم و در صورت مشاهده ناروانی بهتر است از یک متخصص گفتاردرمانی مشورت بگیریم .

۲-لکنت نوروژنیک:

بسیاری از افراد در اثر سکته مغزی ،تروما،ضربه سر و دیگر اسیب های مغزی دچار لکنت از نوع نوروژنیک میشوند،
این اسیب ها باعث بهم خوردگی هماهنگی میان مراکز مختلف تکلم در مغز میشود و باید هرچه زودتر اقدامات درمانی توسط پزشک مربوطه انجام شود و برای رسیدن به گفتار روان به گفتاردرمانی مراجعه کنند.

۳-لکنت سایکوژنیک:

شرایط محیطی خاص و شوک های عاطفی عوامل اصلی بروز لکنت سایکوژنیک میباشد اگر چه این نوع لکنت بسیار نادر است اما شواهدی مثل تکرار هجا و کلمات ،عدم توانایی در کنترل سرعت را نشان میدهند
دارودرمانی توسط متخصص مربوطه ،روانکاوی و گفتاردرمانی میتواند به بهبود روانی گفتار این افراد کمک کند.

لکنت زبان

علائم لکنت چیست؟

اکثر افراد تا واژه لکنت را میشنود فکرمیکنند لکنت فقط تکرار و قفل شدن در کلمات میباشد،درواقع باید گفت رفتار ها و علایم لکنت به دو دسته اصلی و فرعی تقسیم میشود.این رفتار ها با افزایش سن و شدت لکنت افزایش میابد

علایم اصلی لکنت:

-تکرار (صدا-هجا-کلمه)
-مکث و‌قفل های لحظه ای و طولانی یا صورت سکوت
-کشیده گویی یا کشیدن غیر عادی صدا
رفتار های همراه(فرعی)سامل:
-استفاده از به میان اندازی ها مانند:ام ،چیز ،خوب،بعد،مثلا،و …
-قطع تماس چشمی و یا چشمک زدن سریع
-تنش عضلانی در فک و صورت و بدن و تکان خوردن سر
-پیش بینی کلمات خاص ،موقعیت و افرادخاص و تلاش درجهت حذف و جابه جایی و فرار از موقعیت
-حاشیه گویی

 

علت لکنت چیست؟

اظهارات اولیه خانواده ها در جلسه ارزیابی :

-دخترمو دعوا کردم و کتکش زدم از فرداش لکنتش شروع شد
-پسرم خواب بدی دید صبح با گریه بیدار شد و از اون موقع لکنتس شروع شده
-دخترم از حیوانات میترسه از وقتی رفتیم روستا سگ به سمتش اومده کلی جبغ زده و بعدش لکنتش شروع شده
-از وقتی فرزند دومم را به دنیا اوردم کودکم حساس و بهانه گیر شده است و در مواقعی که پرخاشگری میکندکلمات را چند بار تکرار میکند.

در واقع علت مشخصی برای لکنت وجود ندارد و لکنت ممکن است با یک اتفاق محیطی خاص مانند ترس یا بدون هیچ اتفاق خاصی بروز پیدا کند و باید گفت لکنت یک اختلال چند فاکتوری میباشد.
عواملی مانند :ژنتیک،سابقه خانوادگی(حتی فامیل دور)،تاخیر زبانی(کودکانی که دیربه گفتار میرسند) ،فشارزبانی(کودکانی که زودتراز حد نرمال به گفتار میرسند)،دوزبانگی،تغییر بافت محیط زندگی(اوردن یه فرزند جدید،اسباب کشی و مهاجرت)،ناهماهنگی عملرد مغز و ناهنجاری در سیستم تکلم همگی میتواند در بروز ژن لکنت موثر باشند.
طبق مقالات گفتاردرمانی و روانشناسی، ترس به تنهایی نمیتواندعلت اصلی لکنت باشد ولی میتواند به پدیدارشدن ژن خاموش لکنت کمک کند، درواقع فرد استعداد ذاتی لکنت را دارد و ممکن است دراثر هر عامل محیطی و روانی این ژن بروز پیدا کند،پس خانواده های عزیز، به جای اینکه خودمان را مقصر بدانیم و سرزنش کنیم،به دنبال راهکاری برای درمان لکنت کودکان باشیم تا زمان طلایی درمان را از
دست ندهیم.

درمان لکنت تهران

نقش گفتار درمانی در بهبود لکنت زبان

گفتار درمانی یک روش موثر در بهبود تکلم افراد مبتلا به لکنت زبان میباشد و در مقالات ثابت شده است که تنها گفتاردرمانگر است که میتواند به طور تخصصی و با استفاده از راهبرد های مناسب لکنت را درمان کند و گفتاردرمانگر درصورت نیاز و ارجاع به متخصص روانپزشک،روانشناس،نورولوژیت یه عنوان درمان مکمل در کنار گفتاردرمانی میتواند کیفیت درمان را بالا برده و پروسه درمان را کاهش دهد.
کلینیک گفتاردرمانی نیاوا با تجربه چند ساله و داشتن بیش از ۳۰۰۰ درمان موفق در زمینه درمان لکنت در کودکان و بزرگسالان آماده خدمت رسانی به شما میباشد.

کلینیک گفتار درمانی

*نیاوا همصدای شما در تمام لحظه ها*

One thought on “لکنت

  1. مجتبوی میگوید:

    ممنون از اطلاعات خوب سایتتون
    یه سوالی داشتم آیا ممکنه یه کودک همزمان به لکنت و تاخیر زبانی مبتلا بشه؟

    • مطهره موسوی مهر میگوید:

      با سلام،بله ،ممکن است کودکی که لکنت دارد،دارای اختلالات همراه نظیر تاخیر،بیش فعالی و… باشد و میتواند یکی از عوامل بروز ژن لکنت باشد. در صورت عدم درمان اختلالات همراه نظیر تاخیر ،لکنت شدت پیدا کند.

  2. اشتراک ها: لکنت زبان، نشانه ها، دلایل و درمان - کلینیک گفتار درمانی نیاوا

  3. اشتراک ها: درمان لکنت با دارو - کلینیک گفتار درمانی نیاوا

  4. اشتراک ها: درمان لکنت کودکان - کلینیک گفتار درمانی نیاوا

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *