گفتاردرمانی برای کودکان دارای اتیسم:
اتیسم، که به طور رسمی اختلال طیف اتیسم (ASD) یا شرایط طیف اتیسم (ASC) نامیده میشود، یک اختلال عصبی رشدی است که با نقص در ارتباطات اجتماعی متقابل و وجود الگوهای رفتاری محدود و تکراری مشخص میشود.
سایر علائم رایج عبارتند از مشکل در تعامل اجتماعی، ارتباط کلامی و غیرکلامی، همراه با علایق تکراری، حرکات کلیشه ای بدن، روتین های سفت و سخت، و واکنش بیش از حد یا کم به ورودی های حسی. اتیسم از نظر بالینی به عنوان یک اختلال طیف در نظر گرفته می شود، به این معنی که می تواند در هر فرد به طور بسیار متفاوتی ظاهر شود. به عنوان مثال، برخی از افراد مبتلا به اتیسم بدون کلام هستند، در حالی که برخی دیگر در زبان گفتاری مهارت دارند. به همین دلیل، تنوع زیادی در نیازهای حمایتی افراد در طیف اتیسم وجود دارد.
علل اتسیم چیست؟
نظریه های زیادی در مورد علل اتیسم وجود دارد. به احتمال زیاد این اختلال ارثی است و عمدتاً علل آن ژنتیکی است، اما ژنهای زیادی درگیر هستند و عوامل محیطی نیز ممکن است مرتبط باشند. این سندرم اغلب با سایر بیماری ها از جمله اختلال کم توجهی بیش فعالی، صرع و ناتوانی ذهنی همراه است. آنچه باید توجه داشت، این نکته است که در مورد تشخیص و برچسب گذاری کودکان با اختلال طیف اتیسم اختلاف نظر بسیار زیاد است؛ چرا که این اختلال یک طیف است و علائم از فردی به فرد دیگر تغییر می کند. گرچه، ترکیبی از این معیارهای گسترده، افزایش آگاهی، و به طور بالقوه افزایش شیوع این اختلال، منجر به افزایش تشخیص و برچسب گذاری اختلال طیف اتیسم نیز شده است.
بر این اساس، در صورتی که شما با علائم اتیسم در دلبندتان مواجه شدید و نیز علاقه مند به شروع ارتباط و اطلاعات گرفتن و دریافت مشاوره از افراد متخصص و زبده، هستید، می توانید جهت کسب اطلاعات و راهنمایی بیشتر در این زمینه و گرفتن مشاوره ی تخصصی با کلینیک نیاوا تماس بگیرید و یا حضورا مراجعه کنید و از تجربه مجرب ترین درمانگران جهت مداخله مناسب و زودهنگام بهره مند شوید.
نظریه ها راجع به اتیسم :
جالب است بدانید، روانپزشکی به طور سنتی اتیسم را به عنوان یک اختلال روانی طبقه بندی می کند، اما جنبش حقوق اتیسم و تعداد فزاینده ای از محققان، اتیسم را بخشی از تنوع عصبی، تنوع طبیعی در تفکر و تجربه انسان، با نقاط قوت، تفاوت ها و ضعف ها می دانند. از این منظر، افراد اتیستیک اغلب هنوز دارای ناتوانی هستند، اما به جای درمان، نیاز به سازگاری با محیط و یادگیری مهارت هایی برای غلبه بر نقاط ضعف و پررنگ تر کردن نقاط مثبت دارند.
بنابرای می توان گفت هیچ درمان قطعی برای اتیسم وجود ندارد. اگرچه خدمات مداخله زودهنگام مبتنی بر تحلیل رفتار کاربردی (ABA) میتواند به کودکان کمک کند تا مهارتهای خودمراقبتی، اجتماعی و زبانی را کسب کنند، هر چند در افراد با اختلال شدید اتیسم زندگی مستقل در بعید است و توانبخشی تا مراحل انتهایی بزرگسالی برای ایشان ضروری است.
گفتاردرمانی و کاردرمانی، و همچنین اجرای روشهای ارتباطی جایگزین، درمانهای کمکی مؤثری هستند. درمان های دارویی نیز ممکن است مفید باشد. داروهای ضد روان پریشی آتیپیک ریسپریدون و آریپیپرازول به طور تجربی برای کاهش تحریک پذیری همراه تایید شده اند، اگرچه این داروها تمایل دارند با افزایش وزن و آرام بخشی همراه باشند.
در این رابطه، کلینیک نیاوا که به عنوان یکی از بهترین مراکز تخصصی درمان اختلال اتیسم شناخته می شود، با داشتن مجرب ترین درمانگران در سه حیطه ی فعلی گفتاردرمانی، کاردرمانی و رفتار درمانی تلاش دارد تا شرایط مناسبی را فراهم کند تا با ارائه ارزیابی دقیق و تشخیص قطعی و درمان های نوین و ساختارمند مطرح در سطح جهانی، ضمن حل مشکلات دلبندانتان، آینده ی بهتری را برای آن ها و جامعه ای که در ان زندگی می کنیم، فراهم آورد.
نقش گفتاردرمانی در درمان کودکان دارای اتیسم:
افراد اتیستیک اغلب در ارتباط و تعامل اجتماعی با چالش هایی روبرو هستند. گفتار درمانی می تواند با ایجاد مهارت های ارتباطی و اجتماعی به آنها کمک کند تا ارتباط معنادارتر و موثرتری داشته باشند.
گفتار درمانی می تواند در کمک به افراد اتیستیک در توسعه یا بهبود مهارت های گفتاری و زبانی برای کمک به برقراری ارتباط و تعامل بهتر آنها مهم باشد.
با وجود این که، هدف از گفتار درمانی برای اتیسم بهبود توانایی های ارتباطی افراد است. اما این امر فقط در مورد یادگیری بیان کلمات نیست.
در زیر به کاربردهای گفتار درمانی برای افراد اتیستیک می پردازیم.
مهارت های پیش زبانی
بسیاری از کودکان اتیستیک مداخله زودهنگام دریافت می کنند. گفتادرمانگران می توانند به این دسته از کودکان کمک کنند تا مهارت های پیش زبانی، مانند تماس چشمی، ژست ها و صداسازی های اولیه را برای کمک به برقراری ارتباط ایجاد کنند.
ارتباط غیرگفتاری
بسیاری از کودکان اتیستیک در درک نشانه های اجتماعی ظریف در زبان بدن مشکل دارند. گفتاردرمانی می تواند به آنها در تشخیص این سرنخ ها کمک کند.
آنها همچنین می توانند ارتباط تقویتی و جایگزین (AAC) را بررسی کنند، به عنوان مثال، ژست ها، کارت های تصویر، و دستگاه های الکترونیکی برای کمک به برقراری ارتباط.گفتاردرمانگر در مورد استفاده از سیستم های AAC با کودکان اتیستیک تمرین می کنند و آنها را آموزش می دهند؛ سیستم های AAC به تسهیل و افزایش ارتباطات کمک می کنند.
سیستم مشابهی به نام سیستم ارتباطی تبادل تصویر (PECS) ابزار دیگری است که گفتادرمانگر برای ارتقای ارتباط در کودکان مبتلا به اتیسم استفاده می کند.یک بررسی در سال ۲۰۲۰ نشان داد که استفاده از PECS به تشویق کودکان اتیستیک برای شروع درخواست کمک کرد.
روانی گفتار
گفتاردرمانی همچنین می تواند به کودکان اتیستیک با مشکلات روانی مانند لکنت و درهم ریختگی کمک کند. گفتاردرمانگران می توانند به کودکان کمک کنند تا راحت تر و بدون زحمت صحبت کنند.
تولید
صحبت کردن مستلزم هماهنگی ساختارهای مختلف است. گفتاردرمانی می تواند به کودکان اتیستیک کمک کند تا کنترل و هماهنگی بهتری داشته باشند یا ماهیچه های دهان، فک و گردن خود را تقویت کنند تا صداها و الگوهای صوتی بهتری تولید کنند.
- صرف و نحو (دستورزبان) و واژگان
کودکان اتیستیک ممکن است در مقایسه با سایر کودکان در یادگیری واژگان و دستور زبان مشکل داشته باشند. گفتاردرمانگران می توانند به آنها کمک کنند تا اشتباهات خود را کاهش دهند و جملات بهتری بسازند.
- گفتار کاربردی
برخی از کودکان اتیستیک تمایل به تکرار کلمات یا صداها دارند که به عنوان اکولالیا شناخته می شود. مطالعات منبع معتبر دریافته اند که اکولالیا مکانیسم مقابله آنها برای برقراری ارتباط در زمانی است که نمی توانند به طور خود به خود گفتار تولید کنند. گفتاردرمانی می تواند به این کودکان کمک کنند تا بر اکولالیا غلبه کنند و گفتار عملکردی را توسعه دهند.
- مهارتهای اجتماعی
گفتاردرمانگر می تواند افراد اتیستیک را در مورد نحوه برقراری ارتباط در محیط های مختلف راهنمایی کنند. آنها می توانند این کار را در ترکیبی از درمان یک به یک و یک گروه مهارت های اجتماعی انجام دهند.
- ارتباط اجتماعی
کودکان اتیستیک می توانند مشکلاتی را در ارتباط و تعامل اجتماعی تجربه کنند که در زندگی روزمره آنها اختلال ایجاد می کند. گفتاردرمانی می تواند به این کودکان کمک کند تا یاد بگیرند که چگونه از زبان به دلایل مختلف مانند اطلاع رسانی یا مطالبه گری استفاده کنند. این همچنین شامل تغییر زبان بسته به اینکه شنونده چه کسی است و قوانینی مانند نوبت گرفتن و ماندن در موضوع است.
- انتقال به کار
گفتاردرمانگران می توانند به افراد اتیستیک کمک کنند تا رزومه خود را بنویسند، برای مصاحبه آماده شوند، از خود دفاع کنند و یاد بگیرند که چگونه با همکاران خود ارتباط برقرار کنند.
اگر کودک واکنش به اسم نداشته باشد به چه معناست؟
آسیب شناسان گفتار و زبان که در مداخله اولیه کار می کنند اغلب عدم پاسخگویی کودک خردسال به نام خود را به عنوان نشانه بالقوه اختلال طیف اتیسم (ASD) در نظر می گیرند. همچنین این موضوع می تواند نشانگر مسائل مربوط به مهارت های زبانی باشد..
اولین قدم برای تشخیص صحیح در هنگام مواجه شدن با این مسئله، ارجاع به شنوایی شناسی است. رد کردن کاهش شنوایی حیاتی و اولین گام در فرآیند ارزیابی است. اگر نتایج ارزیابی شنوایی شناسی، شنوایی طبیعی را نشان می دهد، در اینجا چند نکته برای کشف آنچه اتفاق می افتد، وجود دارد.
– بچه ها ممکن است گاهی پاسخ دهند، و گاهی نه. یکی از چالشهایی که کودکان خردسال، بهویژه آنهایی که ASD دارند، تجربه میکنند، تعمیم مهارتها است. انجام یک مهارت – مانند واکنش به اسم خود- در یک جلسه با انجام همان کار در مکان های مختلف و با افراد مختلف متفاوت است.
– حتی در طول جلسات مختلف نیز یک کودک ممکن است آنقدر روی یک نوع فعالیت خاص یا اسباب بازی تمرکز کند که واکنشی به نام خود ندهد. برای مثال، کودکی که دوست دارد اشیاء را مرتب کند، روی هم چیده یا ردیف کند، ممکن است در این نوع پاسخ ندهد.
– ممکن است کودک در حین بازی های فیزیکی نام خود یا نشانه های کلامی والدین را نادیده بگیرد. برای مثال، هنگام دویدن و پریدن، کودک آنقدر روی حرکت متمرکز می شود که بزرگسالی را که نام او را صدا می کند، نادیده می گیرد.
با در نظر گرفتن تمام نکات بالا، در صورتی که که کودکی به طور مداوم به نام خود پاسخ نمی دهد، این یک علامت برای اتیسم است.
از آنجا که ما در کلینیک گفتاردرمانی مطهره موسوی مهر با داشتن یک تیم مجرب و حرفه ای دغدغه مند مشکلات کودکان میهن عزیزمان هستیم، شرایطی را فراهم کردیم که در مورد خدمات توانبخشی مانند گفتار درمانی در اسرع وقت پاسخگو و آماده ارائه مشاوره و خدمات مناسب و مورد نیاز شما باشیم. بنابراین به یاد داشته باشید که شما می توانید با تماس تلفنی و یا مراجعه حضوری، مشکلات و سوالات خود در خصوص اختلالات طیف اتیسم را مطرح نموده و مطمئن باشید که اعضای کلنیک نیاوا در این مسیر و تا آخرین قدم همراه شما جهت کاهش و رفع مشکلات خواهند بود.
کلینیک نیاوا، با داشتن تیم متخصص و حرفه ای، در زمینه تشخیص و درمان مشکلات طیف اتیسم در همه مراحل زندگی همراه و همصدای لحظه های شماست.